Rewelacyjne, jednakże pracochłonne
kotleciki z kurczaka, otulone ciastem na bazie bulionu z dodatkiem warzyw i
serka. Tradycyjny przysmak z kuchni brazylijskiej w mojej wersji.
2 filety z piersi kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła
2 kostki rosołowe
Pieprz
5 szklanek wody
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g warzyw na patelnię z ziołami
i papryką Hortex
1 łyżka keczupu
125 g serka Brie
2 jajka
Bułka tarta
Ok. 1 l oleju lub smalcu
Filet z kurczaka myjemy i
umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek
oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody. Doprawiamy pieprzem i wrzucamy
kostki rosołowe. Gotujemy do miękkości mięsa.
Po ugotowaniu wyjmujemy kurczaka,
odmierzamy do osobnego garnka 3 szklanki powstałego bulionu, gotujemy. Wsypujemy
mąkę i czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto musi
odchodzić od ścianek garnka). Odstawiamy do przestygnięcia.
Kurczaka kroimy na drobne kawałki,
warzywa smażymy na patelni do miękkości. Łączymy ze sobą i dodajemy keczup.
Gdy ciasto już przestygnie wbijamy
żółtka i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na blacie
opruszonym dość grubo mąką. Wycinamy koło o średnicy 11 cm i grubości 2-3 mm.
Na środku każdego układamy farsz z
kurczaka i warzyw oraz plaster serka Brie. Zlepiamy dokładnie brzegi.
Panierujemy w pozostałym białku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano około 8-10 minut na głębokim oleju lub smalcu, często przewracając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz