Prosta w wykonaniu, kolorowa, krucha i smaczna rolada schabowa z pieczarkami,
paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ
wygląda efektownie.
1,2 kg schabu wieprzowego
200 g pieczarek
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 jajka
Przyprawa do wieprzowiny
Ostra czerwona papryka
Słodka czerwona papryka
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku
Schab kroimy wzdłuż dłuższego
boku na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy w
kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy
do cebuli. Dusimy do miękkości. Papryki kroimy w kosteczkę, smażymy na osobnej
patelni. Jajka gotujemy na twardo w delikatnie osolonej wodzie. Siekamy w
drobną kostkę. Rozcięty schab przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do
wieprzowiny oraz słodką czerwoną papryką. Po całości kolejno układamy pieczarki
z cebulką, papryki oraz jajka.
Zwijamy do środka, staramy się aby rolada była dość ścisła. Obwiązujemy nicią. Wierzch nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą czerwoną papryką. Przekładamy do szczelnego pojemnika, trzymamy w lodówce przez całą noc. Po tym czasie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz