środa, 25 lutego 2015

Ziemniaczana zapiekanka z jajkiem i serem

Można by powiedzieć, że zapiekanka postna - bez mięsa. Ale i takie danie smakowało nam bardzo. Bardzo prosta w wykonaniu, z kilkoma składnikami, które zawsze znajdą się w domu.


1 kg ziemniaków
3 jajka
Sól
Pieprz
Tymianek
3 łyżki śmietany 18%
2 cebule
2 ząbki czosnku
150 g sera

Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości w delikatnie posolonej wodzie. Następnie kroimy je w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka rozbijamy i mieszamy ze śmietaną. Cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na patelni. Mieszamy z ziemniakami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy jajkami ze śmietaną. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 200*C. Pod koniec posypujemy startym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz