Można by powiedzieć, że zapiekanka postna - bez mięsa. Ale i
takie danie smakowało nam bardzo. Bardzo prosta w wykonaniu, z kilkoma
składnikami, które zawsze znajdą się w domu.
1 kg ziemniaków
3 jajka
Sól
Pieprz
Tymianek
3 łyżki śmietany 18%
2 cebule
2 ząbki czosnku
150 g sera
Ziemniaki obieramy i gotujemy w
całości w delikatnie posolonej wodzie. Następnie kroimy je w kostkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka rozbijamy i mieszamy ze
śmietaną. Cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i
szklimy na patelni. Mieszamy z ziemniakami. Całość przekładamy do naczynia
żaroodpornego, zalewamy jajkami ze śmietaną. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze
200*C. Pod koniec posypujemy startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz