wtorek, 24 lutego 2015

Farfalle z łososiem, orzeszkami ziemnymi i mascarpone

Prosta, szybka i smaczna sałatka makaronowa. Połączenie łososia, makaronu i serka mascarpone sprawia, że sałatka jest bardzo wykwintna. Można ją spakować i zabrać ze sobą np. do pracy. Mi jednakże najbardziej smakuje na ciepło.


250 g makaronu farfalle
100 g łososia w kawałku w oleju roślinnym 
100 g orzeszków ziemnych solonych
200 g kukurydzy
1 pomidor
125 g serka mascarpone
1 łyżeczka bazylii
Pieprz


Makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia wyjąc z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Serek mascarpone rozpuścić w rondelku (musi mieć kremową konsystencję),  przyprawić pieprzem i bazylią. Pomidora pokroić w kosteczkę. Makaron wymieszać w łososiem, kukurydzą, orzeszkami ziemnymi i pokrojonym pomidorem. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Orzeszki zmiękną w sałatce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz