środa, 11 marca 2015

Stromboli- zwijana pizza

Znakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych.



Ciasto drożdżowe:
2 szklanki maki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
35 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
Farsz:
Keczup
Oregano
5 plastrów wędliny
0,5 czerwonej papryki
150 g pieczarek
100 g wędzonego kurczaka
150 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
200 g żółtego sera
Ziarna sezamu
Mleko do posmarowania
Olej do smażenia
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. W szklance rozrabiamy letnią wodę z drożdżami, przelewamy do mąki i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Pieczarki, wędzonego kurczaka i czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pierś z kurczaka kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni.
Gdy ciasto już podrośnie, wyjmujemy je na blat, rozwałkowujemy na duży placek. Po bokach nacinamy 2 cm paski, środek zostawiamy pusty.



Środek smarujemy keczupem, sypiemy oregano, układamy wędlinę, paprykę, pieczarki, dwa rodzaje kurczaka i starty ser. Wszystko zawijamy przeplatając paski ciasta. Całość smarujemy mlekiem i sypiemy ziarnami sezamu. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200*C.





4 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Ja tak robię z ciastem francuskim. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wygląda i ciekawy sposób na pizzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zawsze coś innego i ciekawszego:-)

      Usuń