Kuchnia kaszubska charakteryzuje się bogactwem lasów, jezior, sadów, łąk
i pól. Jest to kuchnia smaczna, sezonowa i łatwa w przygotowaniu. Gospodynie na
wszelki sposób próbowały urozmaicić posiłki. Zupa od zawsze była podstawą
ciepłych dań. Dzięki hojności runa leśnego w postaci grzybów, powstała taka oto
zupa.
1,5 litra wody
300 g ziemniaków
250 g włoszczyzny paski Hortex
300 g zupy grzybowej Hortex
300 g boczku wędzonego
2 cebule
Ziele angielskie (4 szt)
Liść laurowy (2 szt)
Sól
Pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki śmietany 18%
W garnku gotujemy wodę, dodajemy
ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę. Dodajemy zupę grzybową.
Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek
w paski. Podsmażamy na patelni. Do zupy
wsypujemy ziemniaki i boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i
majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną
śmietanę. Dekorujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz