środa, 11 marca 2015

Zupa kaszubska

Kuchnia kaszubska charakteryzuje się bogactwem lasów, jezior, sadów, łąk i pól. Jest to kuchnia smaczna, sezonowa i łatwa w przygotowaniu. Gospodynie na wszelki sposób próbowały urozmaicić posiłki. Zupa od zawsze była podstawą ciepłych dań. Dzięki hojności runa leśnego w postaci grzybów, powstała taka oto zupa.



1,5 litra wody
300 g ziemniaków
250 g włoszczyzny paski Hortex
300 g zupy grzybowej Hortex
300 g boczku wędzonego
2 cebule
Ziele angielskie (4 szt)
Liść laurowy (2 szt)
Sól
Pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki śmietany 18%


W garnku gotujemy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę. Dodajemy zupę grzybową. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek w paski. Podsmażamy na patelni.  Do zupy wsypujemy ziemniaki i boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną śmietanę. Dekorujemy natką pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz