czwartek, 9 kwietnia 2015

Kurczak w sosie sojowym z warzywami

Danie idealne dla miłośników bardzo ostrych przypraw i smaków. Ostrości nadaje harissa – połączenie kolendry, papryki, kminu rzymskiego, czosnku i soli. Danie charakteryzuje się ostrym, przyjemnie palącym smakiem.







500 g filetu z piersi kurczaka
4 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki przyprawy chili Piątnica (kupisz tutaj)
0,5 łyżeczki przyprawy harissa
1 czerwona papryka
1/4  zielonej papryki
200 g dużych pieczarek
5 łyżek sosu sojowego ciemnego
Olej do smażenia
100 g ryżu

Filet z piersi kurczaka myjemy i  kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut  w soku z cytryny, chili, harissie, 2 łyżkach sosu sojowego.  Papryki kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dodajemy mięso z marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego.  Smażymy do miękkości. Podajemy z ugotowanym ryżem.




2 komentarze: