Danie idealne dla miłośników bardzo
ostrych przypraw i smaków. Ostrości nadaje harissa – połączenie kolendry, papryki,
kminu rzymskiego, czosnku i soli. Danie charakteryzuje się ostrym, przyjemnie
palącym smakiem.
500 g filetu z piersi kurczaka
4 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki przyprawy chili Piątnica (kupisz tutaj)
0,5 łyżeczki przyprawy harissa
1 czerwona papryka
1/4 zielonej papryki
200 g dużych pieczarek
5 łyżek sosu sojowego ciemnego
Olej do smażenia
100 g ryżu
Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Marynujemy przez 20 minut w soku z cytryny, chili, harissie, 2 łyżkach
sosu sojowego. Papryki kroimy w
kosteczkę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i
pieczarki. Podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Dodajemy mięso z
marynatą. Dolewamy jeszcze 3 łyżki sosu sojowego. Smażymy do miękkości. Podajemy z ugotowanym
ryżem.
Jak drób to ja już jestem, pyszne danie
OdpowiedzUsuń