Smak po prostu nie do opisania…
Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w
brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków…
400 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
200 g tagliatelle o smaku szpinakowym
100 g żółtego sera
130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100 g brokuła
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz
1 łyżka soku z cytryną
Makaron gotujemy w delikatnie
osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę,
przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z
zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło,
wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy zasmażkę), podlewamy mlekiem
(cały czas mieszając. Sos musi nam ładnie zgęstnieć. Dokładamy brokuły,
doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. W naczyniu
żaroodpornym układamy makaron, następnie wymieszanego kurczaka z tuńczykiem.
Wszystko zalewamy beszamelowym sosem brokułowym, posypujemy startym serem.
Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20 minut.
Super wiosenny makaronik :-)))
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuń