niedziela, 26 kwietnia 2015

Schab pieczony w cebuli i marchewce

Kruchy i mięciutki schab, otulony cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad.



500 g schabu
3 cebule
1 marchew
Pieprz młotkowany z kolendrą
Przyprawa do wieprzowiny
Ostra czerwona papryka
3 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki bulionu
Sól
Pieprz
Olej


Schab kroimy w plastry (około 1,5 cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką, pieprzem młotkowanym z kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec  możemy zdjąć folię aby mięso się zarumieniło. 


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam - pysznie wyszło więc wrzuciłam przepis też do siebie na bloga:) Zapraszam serdecznie do mnie oraz do udziału w moim KONKURSIE

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że smakowało:-) Miło słyszeć takie słowa:-) W konkursie oczywiście wezmę udział:-)

      Usuń
  2. Ugotowalam dzis na obiad, wyszlo fantastyczne!. Mieso kruche i aromatyczne. Polecam, bardzo szybko sie robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło czyta się takie komentarze:-) Cieszę się, że smakowało i zachęcam do dalszych prób. Jeżeli mogłabym prosić o przesłanie zdjęcia byłabym wdzięczna:-)

      Usuń