Kruchy i mięciutki schab, otulony
cebulą i marchewką w śmietanie. Polecam na rodzinny obiad.
500 g schabu
3 cebule
1 marchew
Pieprz młotkowany z kolendrą
Przyprawa do wieprzowiny
Ostra czerwona papryka
3 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki bulionu
Sól
Pieprz
Olej
Schab kroimy w plastry (około 1,5
cm). Nacieramy dokładnie przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką,
pieprzem młotkowanym z kolendrą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę
kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich
oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej,
wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i
pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa
ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50
minut. Pod koniec możemy zdjąć folię aby
mięso się zarumieniło.
Bardzo apetyczne mięsko!
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
UsuńZrobiłam - pysznie wyszło więc wrzuciłam przepis też do siebie na bloga:) Zapraszam serdecznie do mnie oraz do udziału w moim KONKURSIE
UsuńBardzo się cieszę, że smakowało:-) Miło słyszeć takie słowa:-) W konkursie oczywiście wezmę udział:-)
UsuńUgotowalam dzis na obiad, wyszlo fantastyczne!. Mieso kruche i aromatyczne. Polecam, bardzo szybko sie robi.
OdpowiedzUsuńJak miło czyta się takie komentarze:-) Cieszę się, że smakowało i zachęcam do dalszych prób. Jeżeli mogłabym prosić o przesłanie zdjęcia byłabym wdzięczna:-)
Usuń