środa, 17 czerwca 2015

Mocno nadziane wafle

Smaki z dzieciństwa są smakiem zawsze niezapomnianym. Uwielbiam taki domowy blok czekoladowy. Mój jest w bogatszej niż kiedyś wersji. Idealny dla dzieci, ponieważ w wafelkach można go łatwo trzymać w rączkach.



1 szklanka wody
200 g margaryny
3 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka w proszku
5 wafli (andruty)
50 g ananasa kandyzowanego
50 g mieszanki studenckiej (bakalii)
50 g orzechów włoskich
50 g kukurydzy prażonej SKWORCU (tu kupisz)


Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia margaryny), gotujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Energicznie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Do masy dodajemy jeszcze drobno pokruszone 3 wafle, kandyzowanego ananasa, mieszankę studencką, orzechy włoskie i prażoną kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W blaszce wykładamy jeden wafel, wylewamy masę, dociskamy drugim waflem. Na wierzch kładziemy drewnianą deseczkę (dla obciążenia). Odstawiamy do zastygnięcia. Chłodzimy w lodówce.






1 komentarz:

  1. Bardzo dobre jest to nadzienie,ale dodałam jeszcze cukier

    OdpowiedzUsuń