Smaki z dzieciństwa są smakiem
zawsze niezapomnianym. Uwielbiam taki domowy blok czekoladowy. Mój jest w
bogatszej niż kiedyś wersji. Idealny dla dzieci, ponieważ w wafelkach można go
łatwo trzymać w rączkach.
1 szklanka wody
200 g margaryny
3 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka w proszku
5 wafli (andruty)
50 g ananasa kandyzowanego
50 g mieszanki studenckiej (bakalii)
50 g orzechów włoskich
50 g kukurydzy prażonej SKWORCU (tu kupisz)
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy
margarynę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia margaryny),
gotujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mleko w proszku. Energicznie mieszamy,
tak żeby nie powstały grudki. Do masy dodajemy jeszcze drobno pokruszone 3
wafle, kandyzowanego ananasa, mieszankę studencką, orzechy włoskie i prażoną
kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W blaszce wykładamy jeden wafel,
wylewamy masę, dociskamy drugim waflem. Na wierzch kładziemy drewnianą deseczkę
(dla obciążenia). Odstawiamy do zastygnięcia. Chłodzimy w lodówce.
Bardzo dobre jest to nadzienie,ale dodałam jeszcze cukier
OdpowiedzUsuń