Lekka i apetyczna zupa z młodymi
warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski
boczku.
3 l wody
300 g udek z kurczaka
Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki)
2 marchewki
3 młode ziemniaki
1 kalarepa
1 kalafior
1 brokuł
300 żółtej fasolki szparagowej
1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka liścia lubczyku
Sól, Pieprz
2 łyżki śmietany 18%
Grzanki i chipsy boczkowe:
5 kromek chleba tostowego
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
Oliwa z oliwek
500 g surowego boczku wędzonego
W dużym garnku gotujemy wodę i
udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je,
obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki.
Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe
różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa
wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną,
posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy
zahartowaną w zupie śmietanę.
Grzanki: Chleb tostowy kroimy w
kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut.
Boczek kroimy w cienkie paseczki.
Szklimy go na patelni do chrupkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz