wtorek, 11 sierpnia 2015

Tort jagodowy z roladkami

Tort zrobił wrażenie na gościach. Jest połączeniem lekkiego biszkoptu z masą jagodową i śmietanową. Dodatkowo boki zostały wyłożone roladkami z jagodami w żelu. Taki tort sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach.






Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Rolada jagodowa:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g jagód w żelu lub konfitury jagodowej (klik)
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
Krem:
750 ml śmietany 36%
24 g śmietan fixu
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
300 g jagód
Dodatkowo:
8 łyżek likieru o smaku pinacolady CANARI (klik)
200 g borówek amerykańskich

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier.  Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.


Rolada jagodowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka. Miksujemy na wolnych obrotach. Wyłączamy mikser i dosypujemy partiami przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.  Delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze o wymiarach 35x35 cm. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 12 minut. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy na czystą ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia. Jeszcze ciepła roladę zawijamy w ściereczkę. Pozostawiamy do wystygnięcia.  Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy do jagód w żelu lub konfitury. Rozwijamy roladę i dokładnie smarujemy ją jagodami. Zwijamy i wstawiamy do lodówki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Krem:
Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Odkładamy 1/3 śmietany do osobnej miski. Wlewamy 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny.  Do pozostałej części dodajemy jagody oraz resztę żelatyny , miksujemy do połączenia składników.
Złożenie tortu:
Na płaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru.  Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do boków tortu. Na wierchu tortu wykładamy borówki amerykańskie do dekoracji.










2 komentarze:

  1. Trzeba się napracować żeby zrobić taki tort. Ale wygląda pięknie no i pewnie tak samo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie:-) Zachwyt gości był warty tej pracy:-)

      Usuń