Aromatyczny kurczak o słodko ostrym posmaku z zieloną
sezonową fasolką szparagową i zdrowym żytnim makaronem. Po prostu rewelacja!
500 g filetu z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
300 g zielonej fasolki szparagowej
1 łyżeczka przyprawy garam masala Skworcu (klik)
3 łyżki śmietany 18%
250 g makaronu żytniego (rurki) Fabijańscy (klik)
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy
i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na
patelni, dodajemy mięso. Fasolkę myjemy, odcinamy końce, kroimy na mniejsze
kawałki. Dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy przyprawą garam masala. Mieszamy i
dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę. Jeżeli
kurczak wydaje się nam za suchy podlewamy go odrobina bulionu. Makaron gotujemy
w delikatnie osolonej wodzie do miękkości (makaron żytni bardzo szybko robi się
mięciutki, dosłownie po kilku minutach). Makaron łączymy z kurczakiem.
Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio również się nimi zachwyciłam:-)
Usuń