poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Ziemniaczane babeczki po węgiersku

Znakomita alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smak był dla mnie zaskoczeniem ponieważ babeczka smakiem przypominała zarówno placki jak i kluski śląskie. Jednakże jest o wiele mniej kaloryczna.  Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas!


Babeczki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
Sól
Pieprz
Gulasz:
500 g łopatki wieprzowej
Olej do podsmażenia
1 marchew
1 cebula
150 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml wody
Przyprawy do gulaszu:
Przyprawa do wieprzowiny
1 kostka rosołowa
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki
0,5 łyżeczki curry
Odrobina imbiru
Pieprz
Sól
Babeczki:  Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut.
Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę.  W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa.  Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy jeszcze 20 minut.


Warzywa psiankowate 2015

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe danie, dla mnie coś zupełnie nowego. Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń