Znakomita alternatywa dla
tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smak był dla mnie zaskoczeniem ponieważ
babeczka smakiem przypominała zarówno placki jak i kluski śląskie. Jednakże
jest o wiele mniej kaloryczna. Z dobrze
przyprawionym gulaszem-rarytas!
Babeczki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
Sól
Pieprz
Gulasz:
500 g łopatki wieprzowej
Olej do podsmażenia
1 marchew
1 cebula
150 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml wody
Przyprawy do gulaszu:
Przyprawa do wieprzowiny
1 kostka rosołowa
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki
0,5 łyżeczki curry
Odrobina imbiru
Pieprz
Sól
Babeczki: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych
oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i
pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w
nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut.
Gulasz przygotowujemy jako
pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę,
przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne
słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i
podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką
rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30
minut. Po tym czasie przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy jeszcze 20
minut.
Dziękuję bardzo:-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, dla mnie coś zupełnie nowego. Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie:-)
Usuń