sobota, 8 sierpnia 2015

Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty

Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren.




Polenta:
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki zimnej wody
0,5 łyżeczki  soli
1,5 szklanki wrzątku
1 szklanka startego żółtego sera
Salsa:
1 pomidor
1 czerwona papryka
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka mięty
0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek
Sól, Pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny

Polenta:
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut.
Salsa:
Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą.



4 komentarze: