Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny
smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren.
Polenta:
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki zimnej wody
0,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki wrzątku
1 szklanka startego żółtego sera
Salsa:
1 pomidor
1 czerwona papryka
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka mięty
0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek
Sól, Pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny
Polenta:
W misce mieszamy mąkę
kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy.
Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut,
często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na
kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym
czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy
kilka minut.
Salsa:
Pomidora oraz paprykę kroimy w
kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do
pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz
posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą.
Pychotka ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuńuwielbiam polentę podaną szczególnie z pomidorami :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja:-)
Usuń