niedziela, 6 września 2015

Schab w ananasowej glazurze

Wydawałoby się, że takie połączenie marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki.

Schab podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE



1 kg schabu wieprzowego (w całości)
1 łyżka lubczyku
2 łyżeczki marynaty do mięs
1 szklanka soku ananasowego (z puszki)
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej

Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder  i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Połowa marynaty smarujemy wierzch schabu. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 35 minut w 180*C. Po tym czasie mięso odwracamy, smarujemy resztą glazury. Pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie wykładamy na deskę, czekamy 5 minut i kroimy w plastry. Podajemy z kawałkami ananasa. 





2 komentarze: