Wydawałoby się, że takie połączenie
marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale
przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące
kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki.
Schab podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE
1 kg schabu wieprzowego (w całości)
1 łyżka lubczyku
2 łyżeczki marynaty do mięs
1 szklanka soku ananasowego (z puszki)
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej
Schab nacieramy lubczykiem oraz
marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na
godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy sok ananasowy,
imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder
i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego
przestygnięcia. Połowa marynaty smarujemy wierzch schabu. Przekładamy do
wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 35 minut w 180*C.
Po tym czasie mięso odwracamy, smarujemy resztą glazury. Pieczemy kolejne 35
minut. Po tym czasie wykładamy na deskę, czekamy 5 minut i kroimy w plastry.
Podajemy z kawałkami ananasa.
brzmi naprawę smacznie
OdpowiedzUsuń