środa, 9 września 2015

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

Rewelacyjne śniadaniowe bagietki. Są mięciutkie i delikatne w smaku. Sprawdzą się również do hot-dogów. Teraz już nigdy nie kupię gotowych bułek!



1 szklanka mleka
3 łyżeczki masła
1 łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
4 szklanki maki pszennej
1 szklanka wody
Mleko do posmarowania
Czarnuszka
Sezam

W rondelku mieszamy mleko, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę i wsypujemy pierwsza szklankę mąki.


Włączamy mikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).



Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie bagietki. Układamy je na oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie każdą smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką i sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 230 *C. Wstawiamy bagietki i pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.





               




1 komentarz: