wtorek, 13 października 2015

Bułki do kebebu

Domowe pieczywo jest najlepsze! Takie idealnie sprawdzą się do domowego fast foodu. W przygotowaniu bardzo szybkie a smak niezastąpiony.


600 g mąki pszennej + 2 łyżki
1 szklanka letniej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
180 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko
Ziarna sezamu

W ciepłej wodzie mieszamy cukier, 2 łyżki mąki i drożdże (do momentu rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn podrośnie. Do miski wsypujemy mąkę, jogurt, sól, olej oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozklepujemy placek o średnicy około 28-30 cm. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C przez 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 4 części, a środek rozcinamy przed włożeniem nadzienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz