Szybkie i smaczne drożdżowe rogaliki, które nie wymagają
wyrastania. Idealne gdy spodziewamy się gości a nie mamy dużo czasu na
przygotowanie czegoś słodkiego.
4,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
360 g śmietany 18%
100 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 g nadzienia toffi
250 g nadzienia malinowego
250 g marmolady różanej
Drożdże ucieramy z cukrem i 2
łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany.
Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące
podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z
części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8
trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie
(po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy
kształt rogalika. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
piekarnikowej. Pieczemy w 200*C przez 12 minut. Przestudzone posypujemy cukrem
pudrem.
Super te rogaliki. Muszą być bardzo smaczne, zjadłabym z herbatką.
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki:)
OdpowiedzUsuńspróbuje je upiec i dam wynik na swoim blogu pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń