środa, 14 października 2015

Medaliony schabowe z cebulowo-serowym farszem

Bardzo kruche i rozpływające się w ustach schabowe w postaci medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad!

Mięso podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE



700 g schabu
Sól
Pieprz
Przyprawa do wieprzowiny Skworcu (klik)
5 cebul
5 pieczarek
100 g żółtego sera (ostrego)
1,5 szklanki mleka
1 szklanka bułki tartej
Olej do smażenia

Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej brzegu)  układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się zamknęły. Każdy schab moczymy w pozostałym mleku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz