Bardzo kruche i rozpływające się w ustach schabowe w postaci
medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry
ser. Idealne na rodzinny obiad!
Mięso podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE
700 g schabu
Sól
Pieprz
Przyprawa do wieprzowiny Skworcu (klik)
5 cebul
5 pieczarek
100 g żółtego sera (ostrego)
1,5 szklanki mleka
1 szklanka bułki tartej
Olej do smażenia
Schab dokładnie myjemy, osuszamy
ręcznikiem i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą
i pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy
przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej brzegu) układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami
oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się zamknęły.
Każdy schab moczymy w pozostałym mleku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na
rumiano na rozgrzanej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz