poniedziałek, 12 października 2015

Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania

Szybkie i smaczne drożdżowe rogaliki, które nie wymagają wyrastania. Idealne gdy spodziewamy się gości a nie mamy dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego.


4,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
360 g śmietany 18%
100 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 g nadzienia toffi
250 g nadzienia malinowego
250 g marmolady różanej

Drożdże ucieramy z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Dodajemy mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy kształt rogalika. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Pieczemy w 200*C przez 12 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.  

 

3 komentarze:

  1. Super te rogaliki. Muszą być bardzo smaczne, zjadłabym z herbatką.

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuje je upiec i dam wynik na swoim blogu pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń