Rewelacyjne mięsne kule z warzywno serowym nadzieniem. Są świetnym pomysłem na
obiad jak i rodzinne imprezy.
500 g filetu z piersi kurczaka
150 g żółtego sera
150 g pieczarek
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
Słodka czerwona papryka
Przyprawa do kurczaka
Sól
Pieprz
Olej
Filet z piersi kurczaka kroimy na
6 płatów (jak na schabowe). Pieczarki, cebulkę oraz papryki kromy w kosteczkę.
Szklimy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Warzywa dusimy pod przykryciem,
wtedy będą bardzo miękkie. Ser ścieramy
na tarce o średnich oczkach. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem,
słodką czerwoną papryką i przyprawą do kurczaka. Układamy farsz na mięsie i
formujemy kulę. Najłatwiejszym sposobem jest wykorzystanie foremek do babeczek.
Wykorzystałam te silikonowe. Wypełnione farszem mięso układałam złączeniem do
dołu. Kurczaka obsypujemy słodką papryką i podlewamy delikatnie olejem.
Pieczemy w piekarniku przez 30 minut.
Kurczak i ser...jak dla mnie połączenie mega!! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:-)
UsuńSuper połączenie!
OdpowiedzUsuńTo prawda Agatko:-)
UsuńPysznie wygląda, chociaż zwykle staram się jadać bardziej dietetycznie, ale do smażenia wykorzystam olej kokosowy Bio Planet i z chęcią zrobię takie danie :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie pycha.
OdpowiedzUsuńWyglada mega,koniecznie musze zrobic.
OdpowiedzUsuń