środa, 30 grudnia 2015

Muffinki kajmakowo – pomarańczowe na jogurcie

Proste, szybkie i smaczne małe co nieco do popołudniowej kawy. Po domu roznosi się niebiański zapach pomarańczy, który uwielbiam.

Muffinki podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE



250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
180 g jogurtu naturalnego
150 g kajmaku
2 jajka
70 ml oleju
0,5 szklanki mleka
Olejek  pomarańczowy
1 pomarańcza
Cukier puder
Skórka pomarańczowa

Wszystkie mokre składniki ( jogurt naturalny, kajmak, jajka, mleko, olej o kilka kropel olejku pomarańczowego) mieszamy dokładnie rózgą. Przelewamy do misy miksera i stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, cukier). Dokładnie miksujemy do powstania gładkiej, dość gęstej masy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kosteczkę pomarańczę.  Ciasto przelewamy do foremek silikonowych (mi wyszło 12 muffinek).  Pieczemy przez 20-25 minut w 170*C. Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. 



1 komentarz: