Proste, szybkie i smaczne małe co nieco do popołudniowej
kawy. Po domu roznosi się niebiański zapach pomarańczy, który uwielbiam.
Muffinki podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE
Muffinki podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
180 g jogurtu naturalnego
150 g kajmaku
2 jajka
70 ml oleju
0,5 szklanki mleka
Olejek pomarańczowy
1 pomarańcza
Cukier puder
Skórka pomarańczowa
Wszystkie mokre składniki (
jogurt naturalny, kajmak, jajka, mleko, olej o kilka kropel olejku
pomarańczowego) mieszamy dokładnie rózgą. Przelewamy do misy miksera i
stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia,
cukier). Dokładnie miksujemy do powstania gładkiej, dość gęstej masy. Na samym
końcu dodajemy pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Ciasto przelewamy do foremek silikonowych (mi
wyszło 12 muffinek). Pieczemy przez
20-25 minut w 170*C. Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek posypujemy cukrem
pudrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń