Bardzo lubię makowce. Ten jest
bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i
nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa
galaretką z bananem i mandarynkami.
Makowiec podałam na talerzyku New Hollis Gold od PORCELANA BOGUCICE
Spód:
125 g margaryny
2 jajka
3/4 szklanki mąki
pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
900 g gotowej masy makowej z bakaliami HELIO (klik)
50 g rodzynek w czekoladzie z rumem
2 jajka
2 jajka
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki kaszy manny
Dodatkowo:
1 banan
5 mandarynek
1 galaretka pomarańczowa
1,5 szklanki wrzątku
Spód:
Margarynę ucieramy z cukrem
pudrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia i dosypujemy do margaryny i jajek. Miksujemy do połączenia
składników. Masę przekładamy i rozsmarowujemy w wyłożonej papierem do pieczenia
tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa makowa:
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta
pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia
składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w
mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy.
Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku,
studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i
dzielimy na cząstki. Przekładamy do galaretki, mieszamy. Całość przelewamy na
wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz