środa, 16 grudnia 2015

Makowiec z owocami i galaretką

Bardzo lubię makowce. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa galaretką z bananem i mandarynkami.

Makowiec podałam na talerzyku New Hollis Gold od PORCELANA BOGUCICE



Spód:
125 g margaryny
2 jajka
3/4  szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
900 g gotowej masy makowej z bakaliami HELIO (klik)
50 g rodzynek w czekoladzie z rumem
2 jajka
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki kaszy manny
Dodatkowo:
1 banan
5 mandarynek
1 galaretka pomarańczowa
1,5 szklanki wrzątku

Spód:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do margaryny i jajek. Miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy i rozsmarowujemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.

Masa makowa:
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy.

Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i dzielimy na cząstki. Przekładamy do galaretki, mieszamy. Całość przelewamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz