sobota, 2 kwietnia 2016

Sandacz na maśle z sosem chrzanowym

Bardzo delikatna i zdrowa rybka w połączeniu z chrzanowym sosem stanowi smaczny obiad lub kolację. A sandacz sam w sobie jest jedną z lepszych ryb, które uwielbiam.



1,5 kg sandacza
Sól
Pieprz
Sok z cytryny
100 g masła
Mąka + bułka tarta (w proporcji 1:1) do panierowania
Sos chrzanowy:
7 pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
0,5 szklanki bulionu
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki  majonezowego sosu chrzanowego FOLWARK
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka

Sandacza kroimy na dzwonki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzwonki dokładnie obtaczamy w wymieszanej mące z bułką tartą. Smażymy z każdej strony na roztopionym maśle. Ryba musi być rumiana. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki.  Gdy zmniejszą objętość  wlewamy bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę, sos chrzanowy i chrzan. Całość mieszamy i redukujemy do zgęstnienia. Podajemy z rybą.




1 komentarz: