poniedziałek, 9 maja 2016

Karkówka w ostrej marynacie

W sezonie grillowym nie może zabraknąć grillowanej karkówki. Marynata znajdzie wielbicieli wśród osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Przygotowuje się ją bardzo szybko.



1 kg chudej karkówki
Przyprawa do mięsa
Marynata:
3 łyżki przyprawy do karkówki
1,5 łyżki Vegety z czosnkiem
1 łyżeczka chilli
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oleju
50 ml wody
3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. W głębokiej misce warstwami przekładamy mięso i marynatę. Marynujemy przez całą noc (pod przykryciem). Mięso w ten sposób jest kruche i bardzo aromatyczne. Następnego dnia grillujemy. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.



 Recenzja sosu musztardowo - koperkowego:

Do przygotowania marynaty wykorzystałam sos musztardowo - koperkowy Firmy Fanex, (KLIK). Sos ma kremową konsystencję o smaku ostrawej musztardy. Dodatkowo ma wyczuwalną słodkawa nutę koperku. Idealnie podkreśla smak dań. Możemy go wykorzystać również jako samodzielny sos do grillowanych kiełbasek bądź na kanapki. Można go kupić e ekonomicznym rodzinnym opakowaniu, co sprawdzi się na większych rodzinnych  spotkaniach. Polecam sosy tej Firmy. Z produktami możecie zapoznac się na stronie internetowej: (KLIK)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz