W sezonie grillowym nie może zabraknąć grillowanej karkówki.
Marynata znajdzie wielbicieli wśród osób lubiących wyraziste i ostre smaki.
Przygotowuje się ją bardzo szybko.
1 kg chudej karkówki
Przyprawa do mięsa
Marynata:
3 łyżki przyprawy do karkówki
1,5 łyżki Vegety z czosnkiem
1 łyżeczka chilli
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oleju
50 ml wody
3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego
Karkówkę myjemy i osuszamy
ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy
przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. W głębokiej misce
warstwami przekładamy mięso i marynatę. Marynujemy przez całą noc (pod przykryciem).
Mięso w ten sposób jest kruche i bardzo aromatyczne. Następnego dnia
grillujemy. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz