Pyszne ciasto z biszkoptem
przypominającym murzynka, delikatnym kremem budyniowym i chrupiącym ryżem
preparowanym oblanym przesłodkim kajmakiem. Całą słodycz łamię malinowa
konfitura. Ciasto idealne do kawy!
Ciasto podałam na zestawie New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE
Ciasto podałam na zestawie New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE
Biszkopt:
3 jajka
Szczypta soli
3/4 szklanki cukru
6 łyżek oleju
5 łyżek wody
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Krem
budyniowy:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g margaryny maślanej
Dodatkowo:
250 g konfitury malinowej
510 g kajmaku
2,5 szklanki ryżu preparowanego
1 szklanka orzechów włoskich
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier,
następnie kolejno po jednym żółtku. Delikatnie dolewamy wodę i olej. Cały czas
miksujemy. Sypkie produkty – mąkę,
kakao, proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dosypujemy do masy, mieszamy
łyżką do połączenia się składników. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do
pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w
temperaturze 180*C przez 20-25 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu i
wystudzeniu kroimy na dwa równe blaty.
Do garnka wlewamy 1 szklankę
mleka. Wsypujemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy resztę mleka, żółtka oraz
mąki. Gdy mleko w garnku wrze wlewamy masę żółtkową. Energicznie mieszamy do
powstania budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (zapobiegawczo powstaniu
kożuszka), studzimy. Po wystudzeniu margarynę (miękką i w temperaturze
pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu.
Miksujemy do powstania gładkiego kremu.
Kajmak w temperaturze pokojowej
mieszamy z ryżem preparowanym.
Złożenie ciasta:
W blaszce zostawiamy jeden blat
biszkopta. Smarujemy go połową konfitury malinowej. Następnie rozsmarowujemy
połowę kremu budyniowego. Kolejno delikatnie wykładamy kajmak z ryżem. Drugi
biszkopt od wewnątrz smarujemy resztą konfitury malinowej, przykrywamy ciasto
delikatnie dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego oraz
rozsypujemy orzechy włoskie.
Bardzo apetyczne ciacho, w sam raz na weekend do kawki :)I porcelana śliczna :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :-)
UsuńWspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńProszę Marzenko:-)
UsuńPyszne ciacho z dużą ilością kremu:)
OdpowiedzUsuń