niedziela, 29 maja 2016

Kokosowo egzotyczne serniczki na zimno

Pyszne i lekkie serniczki w sam raz na ciepłe i upalne dni. W smaku rewelacyjne, z wyczuwalnym kokosem. Dodatek egzotycznych owoców sprawia, że są jeszcze smaczniejsze!



100 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
300 ml mleczka kokosowego
200 g twarogu sernikowego
1,5 łyżki aromatu waniliowego
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Masło ucieramy na puch z żółtkami i przesianym przez sitko cukrem pudrem. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, twaróg oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy (na gładka masę). Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do gotującej się wody i mieszamy). Gdy jest już płynna przelewamy ją do serowej masy. Wszystko miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek. Chłodzimy w lodówce około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy serniczki z foremek, na wierzchu rozsmarowujemy egzotyczne owoce w żelu lub konfiturę.



2 komentarze:

  1. Super te serniczki :)
    Akurat porcyjka na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, u Ciebie to zawsze pysznie :)

    OdpowiedzUsuń