Pyszne i lekkie serniczki w sam raz
na ciepłe i upalne dni. W smaku rewelacyjne, z wyczuwalnym kokosem. Dodatek
egzotycznych owoców sprawia, że są jeszcze smaczniejsze!
100 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
300 ml mleczka kokosowego
200 g twarogu sernikowego
1,5 łyżki aromatu waniliowego
1,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej
wodzie. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Masło ucieramy na puch z
żółtkami i przesianym przez sitko cukrem pudrem. Następnie dodajemy mleczko
kokosowe, twaróg oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy (na gładka
masę). Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do gotującej się
wody i mieszamy). Gdy jest już płynna przelewamy ją do serowej masy. Wszystko
miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek. Chłodzimy w lodówce
około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy serniczki z foremek, na wierzchu
rozsmarowujemy egzotyczne owoce w żelu lub konfiturę.
Super te serniczki :)
OdpowiedzUsuńAkurat porcyjka na raz :)
mniam, u Ciebie to zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuń