Kruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie.
Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku.
1 kg drobiowych udźców
Przyprawa do kurczaka
Słodka czerwona papryka
Sól czosnkowa
Pieprz
Imbir
Oliwa o smaku cytryny
Dodatkowo:
150 g ryżu
0,5 szklanki mrożonego groszku
2 łyżeczki suszonej marchewki
Udźce dokładnie myjemy i
doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną
papryką, solą czosnkową, imbirem i pieprzem. Układamy je w naczyniu
żaroodpornym, skrapiamy oliwą o cytrynowym smaku. Odstawiamy do lodówki na 1
godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut.
Do udźców podajemy dodatek ryżu z
groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i
wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną marchewkę. Mieszamy i gotujemy do
momentu wyparowania wody.
przepyszny obiad
OdpowiedzUsuń