wtorek, 31 maja 2016

Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu z groszkiem

Kruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku.





1 kg drobiowych udźców
Przyprawa do kurczaka
Słodka czerwona papryka
Sól czosnkowa
Pieprz
Imbir
Oliwa o smaku cytryny
Dodatkowo:
150 g ryżu
0,5 szklanki mrożonego groszku
2 łyżeczki suszonej marchewki

Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem i pieprzem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą o cytrynowym smaku. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut.
Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody. Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną marchewkę. Mieszamy i gotujemy do momentu wyparowania wody. 


1 komentarz: