środa, 11 maja 2016

Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami

Kruche i podzielne małe babeczki idealne do kawy. Z domowymi bezami i masą o smaku adwocata są wyśmienite.



Ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki MŁYNOMAG
1/4 szklanki cukru pudru
Szczypta soli
120 g masła
2 żółtka
Bezy:
2 białka
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Krem:
100 g margaryny
3 łyżki masy krówkowej o smaku adwocata

Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone kawałki masła. Siekamy wszystko nożem do połączenia składników. Robimy dołeczek i wbijamy dwa żółtka.
Całość szybko zagniatamy. Robimy kulę i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy koła foremkami na babeczki o średnicy 7 cm.
Dociskamy do środka foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C. Jeszcze ciepłe odwracamy i wyjmujemy z foremki. Studzimy.


Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli i cukru. Sztywną pianę przekładamy do szprycy cukierniczej. Wyciskamy małe bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Suszymy je te temperaturze 100*C przez 30 minut oraz 10 minut w 150*C. Odklejamy od papieru i przekładamy do pojemnika.
Krem:  Margarynę w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Dokładamy masę krówkową o smaku adwocatowym oraz garść pokruszonych bezów. Całość mieszamy i przekładamy do babeczek. Na górze układamy po małym beziku. Gotowe babeczki chłodzimy w lodówce. 


2 komentarze:

  1. Ale pyszności, uwielbiam takie babeczki :) Porywam do kawki, osłodzę sobie dzień w pracy :)

    OdpowiedzUsuń