Kruche i podzielne małe babeczki idealne do kawy. Z domowymi
bezami i masą o smaku adwocata są wyśmienite.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki MŁYNOMAG
1/4 szklanki cukru pudru
Szczypta soli
120 g masła
2 żółtka
Bezy:
2 białka
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Krem:
100 g margaryny
3 łyżki masy krówkowej o smaku adwocata
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski z
cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone kawałki masła. Siekamy
wszystko nożem do połączenia składników. Robimy dołeczek i wbijamy dwa żółtka.
Całość szybko zagniatamy. Robimy kulę i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po
tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy koła
foremkami na babeczki o średnicy 7 cm.Dociskamy do środka foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C. Jeszcze ciepłe odwracamy i wyjmujemy z foremki. Studzimy.
Białka ubijamy na sztywna pianę z
dodatkiem soli i cukru. Sztywną pianę przekładamy do szprycy cukierniczej.
Wyciskamy małe bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Suszymy je te
temperaturze 100*C przez 30 minut oraz 10 minut w 150*C. Odklejamy od papieru i
przekładamy do pojemnika.
Krem: Margarynę w temperaturze pokojowej ubijamy na
puch. Dokładamy masę krówkową o smaku adwocatowym oraz garść pokruszonych
bezów. Całość mieszamy i przekładamy do babeczek. Na górze układamy po małym
beziku. Gotowe babeczki chłodzimy w lodówce.
Ale pyszności, uwielbiam takie babeczki :) Porywam do kawki, osłodzę sobie dzień w pracy :)
OdpowiedzUsuńFajnie to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuń