Rewelacyjny pomysł na pizzę w nowym wydaniu. Takie babeczki
idealnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach, ponieważ są podzielne i w sam
raz w rękę.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej LUKSUSOWEJ MŁYNOMAG
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
3/4 szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
Nadzienie babeczek:
300 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
10 pieczarek
1 pomidor
150 g żółtego sera
3 łyżki keczupu
Oregano
Olej do smażenia
W misie miksera umieszczamy mąkę,
sól, cukier, olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Wlewamy do misy.
Miksujemy hakiem do powstania jednolitego ciasta. Zagniatamy kulę i odstawiamy
pod przykryciem na 40 minut (do podwojenia objętości ciasta). Po wyrośnięciu
blat obsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na duży placek. Wycinamy z niego 8
kółek o średnicy 12 cm. Placuszki umieszczamy w foremkach na babeczki. Środek
smarujemy keczupem, obsypujemy oregano.
Farsz: Filet z piersi kurczaka
kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w
plasterki. Razem z kurczakiem smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w
kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki
mieszamy ze sobą. Przygotowanym farszem napełniamy babeczki. Foremki wstawiamy
do nagrzanego do 220*C piekarnika na około 12 minut.
Oj takie babeczki muszą super smakować :)
OdpowiedzUsuń