poniedziałek, 20 czerwca 2016

Batoniki z płatków owsianych

Jedno z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Pamiętam jak mama przygotowywała taką masę w formie kuleczek. Niezapomniany smak!


125 ml mleka
125 g margaryny
4 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru
0,5 szklanki cukru trzcinowego
3,5 szklanki płatków owsianych
Do garnka wlewamy mleko, kroimy margarynę na mniejsze kawałki. Dosypujemy kakao i cukry. Wszystko delikatnie podgrzewamy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy masa wrze i jest całkowicie rozpuszczona dosypujemy płatki. Dokładnie mieszamy i gotujemy do powstania gęstej masy. Wszystko przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Studzimy. Następnego dnia kroimy na batoniki. Blaszkę najlepiej trzymać w lodówce. 


2 komentarze: