Jedno z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Pamiętam jak
mama przygotowywała taką masę w formie kuleczek. Niezapomniany smak!
125 ml mleka
125 g margaryny
4 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru
0,5 szklanki cukru trzcinowego
3,5 szklanki płatków owsianych
Do garnka wlewamy mleko, kroimy
margarynę na mniejsze kawałki. Dosypujemy kakao i cukry. Wszystko delikatnie
podgrzewamy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy masa wrze i jest całkowicie
rozpuszczona dosypujemy płatki. Dokładnie mieszamy i gotujemy do powstania
gęstej masy. Wszystko przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Studzimy. Następnego dnia kroimy na batoniki. Blaszkę najlepiej trzymać w
lodówce.
Bardzo ciekawy przepis. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrobie bardzo podobne-są pyszne!
OdpowiedzUsuń