środa, 22 czerwca 2016

Kurczak pieczony w keczupie

Bardzo prosty i szybki pomysł na obiad. Dzięki keczupowi mamy smaczny sos do obiadu. Jako dodatek do takiego mięska polecam sałatkę z ogórków, papryki i pomidorów.


1 kg pałek z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kebabu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka lubczyku
0,5 łyżeczki przyprawy typu Kucharek
1/4 szklanki pikantnego keczupu

Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, nacieramy nimi mięso. Kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy keczupem. Mięso trzymamy w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie pieczemy przez 60 minut w 190*C (pod przykryciem). Pod koniec możemy zdjąć pokrywkę, aby mięso ładnie się zarumieniło. 


1 komentarz:

  1. Lubię dodawać keczup do mięsa, nadaje fajny, słodkawy aromat :)

    OdpowiedzUsuń