Bardzo prosty i szybki pomysł na obiad. Dzięki keczupowi
mamy smaczny sos do obiadu. Jako dodatek do takiego mięska polecam sałatkę z
ogórków, papryki i pomidorów.
1 kg pałek z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kebabu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka lubczyku
0,5 łyżeczki przyprawy typu Kucharek
1/4 szklanki pikantnego keczupu
Pałki z kurczaka dokładnie myjemy
i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, nacieramy nimi mięso.
Kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy keczupem. Mięso trzymamy w
lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie pieczemy przez 60 minut w 190*C
(pod przykryciem). Pod koniec możemy zdjąć pokrywkę, aby mięso ładnie się
zarumieniło.
Lubię dodawać keczup do mięsa, nadaje fajny, słodkawy aromat :)
OdpowiedzUsuń