wtorek, 28 czerwca 2016

Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką

Dodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche.



250 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
100 g ugotowanego ryżu
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
2-3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Ostra papryka
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia

Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem. 


2 komentarze: