czwartek, 30 czerwca 2016

Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu.



250 g mięsa mielonego indyczego
1/4 główki młodej kapusty
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Chilii pieprz cayenne
300 ml wody
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
Mąka pszenna do obtoczenia


Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki. 






Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.  







Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i  pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu. Do kapusty dokładamy przesmażone mięso. Całość zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy wyparuje nam woda możemy delikatnie podlać.




10 komentarzy:

  1. Gołąbki są rewelacyjne, to jedno z moich ulubionych dań

    OdpowiedzUsuń
  2. Można czymś zastąpić mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy zrezygnować z obtoczenia gołąbków w mące, wtedy sos będzie bardziej płynny ale równie smaczny.

      Usuń
  3. Lubię wariacje na temat tradycyjnych potraw i tę wersję gołąbków z pewnością wypróbuję. Znam inne, ale ta wyjątkowo przypadła mi do gustu. Nie przepadam za ryżem i tym sposobem uda mi się go uniknąć : ) No i co ważne, takie gołąbki są mniej pracochłonne, a mogą smakować równie dobrze jak zwykłe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzien dobry. A czy mloda kapuste moge zastapic pekinska? bo mam akurat duza glowke i moglabym wykorzystac ...?

    OdpowiedzUsuń