Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym
sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w
przygotowaniu.
250 g mięsa mielonego indyczego
1/4 główki młodej kapusty
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Chilii pieprz cayenne
300 ml wody
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
Mąka pszenna do obtoczenia
Młodą kapustę bardzo drobno
szatkujemy. Dzielimy na dwie części. W misce wyrabiamy mielone mięso z jajkiem,
bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli.
Formujemy kulki.
Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na
rumiano na rozgrzanej patelni.
Drugą
część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i
pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na
wolnym ogniu. Do kapusty dokładamy przesmażone mięso. Całość zalewamy wodą
wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut od
czasu do czasu mieszając. Gdy wyparuje nam woda możemy delikatnie podlać.
Gołąbki są rewelacyjne, to jedno z moich ulubionych dań
OdpowiedzUsuńJa również je uwielbiam:-)
UsuńMożna czymś zastąpić mąkę pszenną?
OdpowiedzUsuńMożemy zrezygnować z obtoczenia gołąbków w mące, wtedy sos będzie bardziej płynny ale równie smaczny.
UsuńLubię wariacje na temat tradycyjnych potraw i tę wersję gołąbków z pewnością wypróbuję. Znam inne, ale ta wyjątkowo przypadła mi do gustu. Nie przepadam za ryżem i tym sposobem uda mi się go uniknąć : ) No i co ważne, takie gołąbki są mniej pracochłonne, a mogą smakować równie dobrze jak zwykłe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście polecam :-)
UsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńDzien dobry. A czy mloda kapuste moge zastapic pekinska? bo mam akurat duza glowke i moglabym wykorzystac ...?
OdpowiedzUsuńMyślę, że warto spróbować :-)
Usuń