Dodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak
tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche.
250 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
100 g ugotowanego ryżu
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
2-3 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Ostra papryka
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia
Cebulę oraz paprykę kroimy w
bardzo drobną kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż,
pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą,
pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na
jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem
lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym kalafiorem.
smaczne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń