poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Czekoladowiec z bananami i śmietaną

Szybkie ciasto z czekoladowym biszkoptem, masą czekoladową, słodką śmietanką i bananami. Bardzo prosta i słodka improwizacja do popołudniowej kawy!



Foremka 24x30 cm
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa śmietanowa:
330 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 opakowanie fixu do śmietany
1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
400 g masy krówkowej o smaku czekoladowym
1 galaretka cytrynowa
500 ml wrzątku
2 banany
Ok. 15 okrągłych biszkoptów


Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Stopniowo wsypujemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”).
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
Złożenie ciasta:
W blaszce układamy wystudzony biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku czekoladowym. Następnie wykładamy połowę śmietany, wciskamy okrągłe biszkopciki i przykrywamy je resztą śmietany. Wierzch wykładamy pokrojonymi w plasterki bananami. Całość zalewamy galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.





6 komentarzy: