Szybkie ciasto z czekoladowym
biszkoptem, masą czekoladową, słodką śmietanką i bananami. Bardzo prosta i
słodka improwizacja do popołudniowej kawy!
Foremka 24x30 cm
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa śmietanowa:
330 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 opakowanie fixu do śmietany
1,5 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
400 g masy krówkowej o smaku
czekoladowym
1 galaretka cytrynowa
500 ml wrzątku
2 banany
Ok. 15 okrągłych biszkoptów
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i
miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao
przesiewamy przez sitko. Stopniowo wsypujemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką
do połączenia składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut (do tzw.
,,suchego patyczka”).
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia
składników. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do
delikatnego zgęstnienia.
Złożenie ciasta:
W blaszce układamy wystudzony
biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku czekoladowym. Następnie wykładamy
połowę śmietany, wciskamy okrągłe biszkopciki i przykrywamy je resztą śmietany.
Wierzch wykładamy pokrojonymi w plasterki bananami. Całość zalewamy galaretką.
Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
smacznie wygląda, super
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) sałatka ziemniaczana
Dziękuję za zaproszenie :-)
UsuńAle pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńCiasto czekoladowe z bananami? Mniam! :)
OdpowiedzUsuń