czwartek, 4 sierpnia 2016

Pietruszkowy kurczak z marchewką

W tym daniu zdecydowanie dominuje moja ulubiona pietruszka! Jest wszech obecna w smaku. Dodatkowej słodyczy nadają słodkie młode marchewki z domowego ogródka.




2 filety z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka soku z cytryny
4 marchewki
4 duże pieczarki
1 cebula
Pęczek natki pietruszki
2 łyżki świeżego koperku
Sól
Pieprz
1 szklanka wody
1 łyżeczka Vegety lub Kucharka
Olej do smażenia

Filet z kurczaka kroimy na cienkie paski lub mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 30 minut dla przegryzienia smaków. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, po czym dodajemy kurczaka. Delikatnie przesmażamy. Dokładamy pieczarki i marchewkę. Podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dokładnie całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut.  Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz