W tym daniu zdecydowanie dominuje moja ulubiona pietruszka!
Jest wszech obecna w smaku. Dodatkowej słodyczy nadają słodkie młode marchewki
z domowego ogródka.
2 filety z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka soku z cytryny
4 marchewki
4 duże pieczarki
1 cebula
Pęczek natki pietruszki
2 łyżki świeżego koperku
Sól
Pieprz
1 szklanka wody
1 łyżeczka Vegety lub Kucharka
Olej do smażenia
Filet z kurczaka kroimy na
cienkie paski lub mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i sokiem
z cytryny. Odstawiamy na 30 minut dla przegryzienia smaków. Marchewki obieramy
i kroimy w słupki. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Na
patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, po czym dodajemy kurczaka. Delikatnie
przesmażamy. Dokładamy pieczarki i marchewkę. Podlewamy wodą. Doprawiamy solą,
pieprzem i Vegetą. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Dokładnie całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz